Confesiunile unui șoricel de bibilotecă #8 Rezoluții literare: Europa-ntr-o sacoșă cu cărți

 photo christmas1_zps2valgi9j.png

77197b7c0398f606b835b9fedb0f01fc


Înainte să dau jos beculețele de Crăciun, trebuie să-mi prezint și eu rezoluțiile pe 2017, acum cât e încă vremea; adică să le fac publice, că așa par puțin mai oficiale și mă simt mai motivată de a mă ține de ele :).

Rezoluția pe care mi-am făcut-o eu pe 2017 este să călătoresc, la propriu și la figurat, mai mult și mai departe decât am făcut-o până acum.
Din punct de vedere literar, am decis să mă alătur unei provocări pe care am găsit-o pe blogul Ancăi de la O viață bună (blog pe care, apropo, îl ador).

Provocarea constă în a alege un continent (eu am ales Europa), după care să faci o listă cu toate țările de pe acel continent în ordine alfabetică și să le asociezi câte un număr (prima țară este 1, a doua 2, etc.). Apoi alegi 12 numere random și citești câte o carte din fiecare țară asociată acelor 12 numere (adică de un autor din acea țară).

Eu mi-am modificat un pic provocarea față de Anca: am ales 15 țări dintre care am selectat apoi 12 și nu mi-am propus ca într-o anumită lună să citesc dintr-o anumită țară, ci ce țară am chef în ce lună am chef (căci așa e mai probabil s-o și fac).

Nr. Țară Autor + Carte
1. Austria Stefan Zweig – Lumea de ieri
2. Belgia Marguerite Yourcenar – Memoriile lui Hadrian
3. Croația ? ? ?
4. Cehia Milan Kundera – ?
5. Franța Gaston Leroux – Fantoma de la operă
6. Grecia Nikos Kazantzakis – Zorba grecul
7. Ungaria ? Dezső Kosztolányi – Ciocârlia ?
8. Olanda Cees Noteboom – ?
9. Rusia Tolstoi – Învierea
10. Suedia Stieg Larsson – Bărbați care urăsc femeile
11. Elveția Hermann Hesse – Lupul de stepă
12. Andorra/Bulgaria/
Kazahstan/Letonia
?


Cam așa-mi arată lista, nu e bătută-n cuie, în special acolo unde sunt semne ale întrebării. Încă n-am căutat cărți pentru toate țările (motiv pentru care nici n-am ales încă ultima țară), mi-a fost destul de greu de găsit autori din majoritatea țărilor (minus Franța și Suedia).
Menționez că Herman Hesse nu este chiar elvețian, dar avea cetățenie elvețiană și și-a trăit viața și a scris în Elveția și nici nu prea am găsit pe altcineva din acele meleaguri așa că l-am ales pe el.

Dacă aveți propuneri pentru oricare dintre țări (în special cele unde sunt semne ale întrebării (Ungaria, careva?) ) le aștept cu drag, chiar m-ați ajuta :). Aș prefera cărți care au apărut și la noi, de orice gen, dar dacă știți ceva bun care se găsește doar în engleză nu-i problemă, e okay și așa.

Eu îmi doream demult o astfel de provocare, în care să citesc autori care nu sunt britanici sau americani și să mă mai scoată puțin din această zonă de confort.
Se mai încumetă cineva? :)

Photobucket

8 comentarii (+add yours?)

  1. Dorina Danila
    ian. 09, 2017 @ 20:57:09

    Jokai Mor – Diamantele negre (Ungaria)

    Răspunde

  2. Trackback: Europa-n cărți #1 Ianuarie: Olanda – Următoarea poveste de Cees Nooteboom | Sayuki's blog
  3. Mihaela Grigoras
    iul. 17, 2017 @ 22:14:58

    Am citit recent o carte potrivita pentru Turcia – are si o parte europeana :D. Se numeste Pitulicea – Resat Nuri Guntekin si a fost o mare si placuta supriza pentru mine. Am cumparat-o de pe targulcartii ( acolo am gasit-o la un pret modic, pe alte site-uri era foarte scumpa ) . Daca vrei, ti-o pot imprumuta.

    Răspunde

    • Sayuki
      iul. 18, 2017 @ 23:11:38

      Mulțumesc frumos pentru recomandare, o voi trece pe listă! Mulțumesc și pentru oferta de împrumut, este foarte drăguț, însă cred că mai mult ne încurcăm cu poșta :). Fac eu ceva și pun mâna pe ea când îi vine rândul. La anul mă gândeam să fac proiectul ăsta pentru Asia sau o combinația Asia-Europa, deci sigur trebuie să includ și Turcia aici :)

      Răspunde

  4. Trackback: Rezumat livresc pe 2017 | Sayuki's blog

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: