Flori pentru Algernon de Daniel Keyes

flori-pentru-algernon Flori pentru Algernon e o carte un pic mai diferită față de ce obișnuiesc să citesc în mod normal, și în special față de ce-am citit în ultimele luni, când m-am învârtit mai mult între cărți pentru facultate și cărți pentru copii. În ciuda faptului că aparține colecției young art, cartea de față nu mi se pare nicidecum a fi una pentru copii, aș spune mai degrabă copii de la 14-15 ani în sus, poate chiar mai mult pentru a putea fi bine înțeleasă.

Am vrut să citesc cartea lui Daniel Keyes dintr-un impuls, pe lângă faptul că are o descriere interesantă, m-a atras în special faptul că are o intrigă diferită față de orice carte mi-a fost dat să-mi treacă prin mâini, nefiind totuși ceva sf (gen de care încă am carență).
Cartea îl are în pim-plan pe Charlie, un bărbat de treizeci și ceva de ani întârziat mintal. Fiind scrisă din perspectiva lui, narațiunea este inițial greoaie, destul de neintligibilă și greu de digerat. Dar Charlie încearcă să învețe să citească și să scrie cât de bine poate. Într-o zi însă, el este supus unei operații menite să refacă țesutul neuronal cu probleme, altfel spus să-i crească iq-ul. Brusc, în loc să se chinuie să învețe să scrie, inteligența lui începe să crească exponențial, într-un ritm nenatural de alert. Însă o dată cu inteligența nu întârzie să apară și problemele.
Mi-a plăcut mult această parte psihologică a romanului, care descrie tranziția lui Charlie de la un întârziat mintal ce trăia într-o fericită ignoranță, cu toate că-și dorise mereu să poată învăța și el ca ceilalți oameni, la un om foarte inteligent, un genui chiar, care însă ajunge să-și piardă prietenii și să trăiască într-o tristă singurătate, el și Algernon, șoricelul care a suferit aceeași operație ca și Charlie. Au fost delicioase scenele în care Charlie, pe măsură ce învăța noi lucruri despre lume, își deschidea totodată ochii la răutățile și nedreptățile petrecute în jurul său, lucruri care înainte de operație i se păreau normale.

E o carte frumoasă, interesantă și foarte lăudată, care mi-a plăcut, cu toate că nu prea m-a prins până după jumătatea ei, când am devenit foarte curioasă legat de deznodământ. Mi s-a părut previzibil, însă frumos, mi-a plăcut.

Puteți comanda cartea la Libris, unde găsiți și o gamă largă de alte beletristici, dar și alte genuri, toate cu transport gratuit :).

Photobucket

7 comentarii (+add yours?)

  1. Ghanda
    apr. 05, 2016 @ 00:13:40

    Mă bucur mult că ți-a plăcut cartea, e una dintre preferatele mele. Și o mică mențiune: cartea e SF. Nu hard-SF, acela cu știință multă la fiecare pas, dar premiza cărții e științifică… și fantastică. Cartea chiar a primit un premiu (Nebula) pentru cel mai bun roman SF în anul 1966. Așa că poate îți mai trece puțin „carența”, pentru că anumite cărți SF pot fi romane pe gustul tuturor :D

    Răspunde

    • Sayuki
      apr. 05, 2016 @ 11:00:59

      Da, sunt de acord că m-am exprimat greșit acolo, mi-a scăpat. Știam că e sf, ce voiam să spun acolo e că nu e sf nu în sensul la care mă gândesc eu când spun că nu prea am citit așa ceva (adică hard-SF) :).
      Nu am o problema cu SF-ul, lipsa lui din cv-ul meu de cititoare nu e din cauză că nu mi-ar plăcea, și pentru că l-am descoperit destul de târziu și mai citesc câte o carte când apuc, așa că recuperarea merge destul de greu din păcate.

      Răspunde

  2. Trackback: Ce au scris BookBlogerii în aprilie 2016 - Cărţi care contează
  3. negoitadaniel
    mai 01, 2016 @ 13:23:30

    Bună! Articolul acesta este unul dintre preferatele mele de luna aceasta.
    Pe celelalte le poţi găsi aici: http://carticareconteaza.com/blog-aprilie/ .
    Mulţumesc şi îţi doresc o zi bună!

    Răspunde

  4. Trackback: O primăvară livrească. | Sayuki's blog
  5. Bianca
    aug. 20, 2018 @ 14:34:34

    Am citit si eu cartea, a fost calumea :D

    Răspunde

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.