Cărți de ascuțit mintea: Tocilara de Holly Smale

 photo br5_zps7ggn3qcl.png

Titlu original: Geek Girl
Editura: Gama
Format: paperback, 200x 130 mm
Anul ediției: 2017
Anul primei publicări: 20013
Număr pagini: 320
O găsești la: Gama, Libris, Diverta


Cu toate că-mi place să citesc tot felul de cărți pentru copii, „Tocilara” nu este totuși un titlu pe care aș alege să-l citesc, cu atât mai mult cu cât una dintre temele romanului este și modelingul, ceea ce nu prea sună deloc a genul meu. Am primit însă cartea la recomandarea că ar fi foarte amuzantă – și mă bucur că am acceptat-o, căci am descoperit nu numai o carte amuzantă, ci și lecții prețioase și un stil de scriere foare mișto!

Tocilara este Harriet Manners, o fată care învață foarte bine, care nu are nici o treabă cu moda, care nu prea are prieteni și care se confruntă, printre altele, cu problema bullying-ului…și care ajunge brusc supermodel. Problema bullying-ului nu este, în cazul ei, chiar atât de gravă încât să devină tema principală a cărții, însă faptul că oamenii par să nu o placă, împreună cu amenințările constante din partea Alexei, „inamica”, personajul negativ, contribuie la deciziile pe care Harriet ajunge să le ia; decizii nu neapărat greșite, însă decizii luate din motive greșite, cum ar fi: urăsc moda, însă voi accepta contractul de modeling pentru că oamenii nu mă plac și pentru a rezolva această problemă am nevoie să mă schimb radical și să mă transform dintr-o „tocilară” într-un supermodel – chestie care, moralmente față de propria-ți persoană, mi se pare o aberație.

Cred că aceasta este o carte foarte bună de recomandat în special fetelor, care vor rezona mai mult cu Harriet (mă gândesc că poate băieții nu-s chiar nerăbdători să citească despre o adolescentă care devine model – dar dacă totuși sunt, foarte bine, chiar vă încurajez s-o citiți!) dar și pentru că, fiind la rândul meu o fată, mi-e mai ușor să înțeleg problemele de încredere în sine și dorința de a avea aprobarea celorlalți, cu care de multe ori ajungem să ne confruntăm și despre care această carte vorbește. Cu toate că personal m-am regăsit mai mult în Toby, tocilarul care nu are nicio problemă cu faptul că e „ciudat”, ba chiar se bucură de asta, probabil că foarte multe fete, inclusiv eu, am fost măcar o dată în situația lui Harriet și ne-am dorit să ne schimbam într-un fel sau altul pentru a fi mai pe placul celorlalți. Concluzia la care ajunge și Harriet este că schimbarea nu este neapărat greșită, însă doar atâta timp cât o faci pentru tine, nu pentru ceilalți, și atâta timp cât ție îți place cine ești. Mi s-a părut un mesaj foarte frumos, și vă asigur că nu este nicidecum singurul transmis de această carte.

La începutul recenziei mai menționasem un stil de scriere super mișto. Mi-a plăcut mult scriitura lui Holly Smale deoarece a reușit să scrie un roman la persoana I care să fie și foarte amuzantă dar să sune și foarte natural. Întreaga carte m-a dus cu gândul la un desen animat plin de scene amuzante, ceea ce mi s-a părut interesant și mi se pare un lucru bun pentru o carte pentru copii.
Ceea ce mi-a displăcut la această carte, deși contribuie de asemenea la crearea atmosferei de desen animat, este, pe de o parte, faptul că acțiunea nu are prea mult sens raportată la realitate (adică cine se trezește peste noapte cu cel mai râvnit post de model din lume?!) și, pe de altă parte, comportamentul adulților din această carte: cu excepția lui Annabel, mama vitregă a lui Harriet, care mi s-a părut un personaj mișto și bine construit, restul adulțimor din carte nu se purtau cu nimic diferit față de adolescenți, ba unii chiar mai rău. Nu a fost atât de deranjant având în vedere atmosfera de desen animat, ba chiar mă gândesc că exact asta a fost intenția autoarei, însă nu a fost tocmai pe gustul meu.

Mi-a plăcut cartea și, așa cum am spus, o recomand în special fetițelor, dar și băiețeilor fără prejudecăți la adresa „cărților de fete”, deoarece romanul vorbește despre probleme care pot fi ale oricărui copil. Îmi pare puțin rău că n-am citit-o la o vârstă mai apropiată de cea a protagonistei, căci în felul acesta sunt convinsă că mi-ar fi plăcut și mai mult, cel puțin atât cât o ador acum în mod obiectiv! :)
Multe mulțumiri Editurii Gama pentru oferirea acestei cărți!Photobucket

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: