Confesiunile unui șoricel de bibilotecă #12 – Cititori și obiceiuri

77197b7c0398f606b835b9fedb0f01fc


Când ne referim la șoareci de bibliotecă vechea vorbă care zice „Câte bordie, atâtea obicie” îmi pare că-și pierde valoarea de adevăr – căci cu cât cunosc mai mulți șoricei, cu atât devine mai puternică impresia că plăcerea lecturii vine la pachet cu un set de reguli finit din care, desigur, fiecare își va alege pe care le respectă și pe care nu, dar care în esență sunt aceleași, cu mici plusuri sau minusuri. Și asta mi se pare ceva foarte frumos, pentru că, dacă ceea ce citim și felul în care interpretăm e ceea ce ne diferențiază, obiceiurile asemănătoare sunt ceea ce ne aduce împreună și ne dă posibilitatea de a empatiza ușor unii cu alții, ceea ce mie îmi dă un sentiment foarte plăcut.
Astfel m-am gândit că ar fi o idee draguță ca astăzi că facem o listă de obiceiuri de cititor sau cititoare și să vedem cine unde se regăsește.


Semnul de carte: Nu cred că mai e nevoie să menționez că nu practic vreodată îndoirea colțurilor. Am așa de multe semne de carte încât pe unele am ajuns să le așez ca decor, dar n-aș refuza niciodată unul în plus dacă arată suficient de bine. Totuși, nu-i un lucru neobișnuit să ajung să pun te miri ce pe post de semn de carte, mai ales atunci când lectura e suspendată doar pentru o scurtă vreme: paleta de acuarele, telefonul, o altă carte, creioane, pe Pip, ratonul meu de pluș sau orice alte lucrușoare mai găsesc la îndemână, în cel mai rău caz propriul braț sau picior (ne descurcăm cu ce avem).

Cartea pe care o cari mereu cu tine: deși uneori sunt conștientă de faptul că n-o să am când să citesc și o car degeaba, mereu am o carte la mine, pentru eventualitatea în care se vor ivi câteva minute în care n-o să am alt scop pe planetă în afară de a aștepta (la coadă, să ajung undeva, să înceapă ceva, etc.).

Nu vrei să cumperi nimic, dar o să intri oricum în librăria aia (și probabil n-o să ieși cu mâna goală): Asta e mai mult pentru șoriceii care nu cumpără din librării, pentru că online cărțile sunt mult mai ieftine – aici mă încadrez și eu. Merg în librării ca să mă uit la cărți, să le văd cât de frumoase sunt (pentru că da, uneori aleg să citesc o carte doar pentru că e frumoasă) și, desigur, pentru că-mi place să fiu într-un loc înconjurată de o mulțime de cărți. Și-apoi, cine știe ce fel de promoție nemaiîntâlnită se află în librăria aia, iar dacă nu intri acum pierzi pe vecie șansa de a profita de ea? :O

Nu-mi pune tu cartea înapoi în bibliotecă, o pun eu!: Cărțile mele sunt așezate într-un anumit mod în bibliotecă, fiecare având locul ei bine ales după algoritmi complecși ce implică multă procesare. Și chiar de se întâmplă să cunoști locul exact în care trebuie să pui cartea, știi cum să introduci cartea în locul ei strâmt fără să o șifonezi și fără să îi deranjezi vecinele? Știi să o așezi într-un rând perfect cu celelalte de pe raft? Știi? Știi?

Baie cu cartea: Știu că unii pot fi scandalizați la gândul de a duce o carte în cadă, cu tot aburul și căldura care vor încreți paginile și cu toate posibilitățile de accidente de care cartea poate suferi, însă eu citesc în cadă de câte ori mă duc acasă (sufăr că la București n-am cadă) și mi se pare o chestie foarte mișto și foarte relaxantă și nu, nici o carte nu a fost rănită în proces – paginile se descrețesc frumos după ce ies din baie :)

Acestea au fost 5 dintre obiceiuril mele de șoricel de bibliotecă. Vă invit și pe voi să-mi povestiți despre obiceiurile voastre, sau să-mi spuneți în care dintre cele prezentate de mine vă regăsiți!

Photobucket

9 comentarii (+add yours?)

 1. madalina
  nov. 23, 2017 @ 17:20:27

  Ma incadrez cu succes la toate 5. Mmmbine, hai sa zicem ca la ultimul am renuntat din motive obiective – cand am renovat baia am inlocuit cada cu cabina de dus :D.
  Un obicei din bordeiul meu e acela ca am in permanenta un tenculoi de carti care asteapta sa fie citite si nu ma pot decide ce sa aleg (daca aleg asa la inspiratie ma tot incearca gandul ca poate ar fi fost mai potrivit sa optez pentru altceva si alterez cumva placera cu care citesc) asa ca mi-am facut lista frumusel numerotata si aleg cu random.org ;)

  Răspunde

 2. Ana Maria
  nov. 23, 2017 @ 20:11:31

  Ma incadrez la primele 4 si eu. De multe ori imi iau o carne necitita cu mine, dar nu si semn de carte, asa ca folosesc orice gasesc prin portofel: o chitanta, bilet la cinema, bilet de tren etc. Ce obisnuiesc sa fac de ceva timp e sa imi tin cartile citite separate de cele necitite. Mult mai usor pentru mine sa ma decid ce sa citesc in continuare ^_^

  Răspunde

 3. Ghanda
  nov. 23, 2017 @ 22:20:27

  Ca Mădălina, nici eu nu mai am cadă, dar la restul mă îmcadrez perfect. Eu aș mai adăuga si momentul acela de blocaj când ai minimum 5 cărți pe care ai vrea să le începi și nu poți să decizi pe care s-o alegi, așa că pierzi timp prețios încercând să iei o decizie (am încercat cu random – varianta clasică: aveam titlurile pe bilețele și trebuia să trag unul… Și nu eram niciodată fericită, așa că trăgeam mai multe, apoi iar nu puteam alege)

  Răspunde

 4. Sayuki
  nov. 24, 2017 @ 08:57:53

  Mă bucur să văd că vă regăsiți în toate obiceiurile menționate de mine :D Cât despre felurile în care alegeți următoarea lectură, la mine e un pic mai ușor, căci dau prioritate mai mare celor primite spre recenzare de la edituri/librării, însă când termin cu alea obișnuiesc și eu să alternez prin cele menționate de voi: random.org, bilețele, teanc separat de (câteva) cărți necitite… În ultima vreme țin un tenculeț de câteva cărți care urmează la citit și dacă nu mă pot hotărâ îmi place să cer părerea cuiva :)

  Răspunde

  • Robert
   nov. 27, 2017 @ 19:35:07

   Eu am mereu un plan la indemână. De exemplu:
   a. Filosofie
   b. Literatură mixă
   Adică le citesc pe domenii până la saturație sau până când simt că vreau să iau o pauză de la acel domeniu. Mai întrerup planul doar dacă apare vreo carte nouă din vreo colecție neterminată. Mă mai folosesc și de neterminatele și nenumăratele liste de dorințe… x Am mai tăiat câte ceva de pe ele acum că tot a sosit Black Friday.

   Răspunde

 5. Robert
  nov. 24, 2017 @ 19:41:29

  Mă încadrez la 1, 2, 4, foarte frumos articolul!

  Răspunde

 6. alinapetruta
  ian. 05, 2018 @ 17:28:43

  M-a amuzat articolul tau si m-am regasit la 1 si la 3.
  Pe post de semne de carte pun deobicei iconite si calendare. In cazul asta nu uit ce data e azi. :)))
  Imi plac librariile si bibliotecile. Daca le gasesc accesibile nu ezit sa intru.
  Imi place sa combin matematica cu lectura. Nu ma intreba de ce :D Probabil din cauza timpului …
  De ex. Am o carte care trebuie sa o termin pana pe data de 15 ianuarie. Asa ca am facut niste calcule si am ajuns la concluzia ca trebuie sa citesc 22 de pagini pe zi. Bineinteles ca nu in fiecare zi pot atinge aceasta cifra, dar ma straduiesc.
  Nu imi amintesc sa fi citit vreodata o carte intreaga intr-o zi, darmite intr-o noapte. Noaptea prefer sa dorm.
  Acestea fiind zise, iti urez un An Nou fericit, cu multe bucurii si impliniri.
  La multi ani!

  Răspunde

  • Sayuki
   ian. 05, 2018 @ 18:47:36

   Mă bucur să aud că te-am amuzat :D
   Eu de matematică nu mai vreau să aud, era viața mea până printr-a 9-a, iar în anul I de facultate a început să oscileze între vis frumos și coșmar. În momentul de față mintea mea refuză să facă orice calcul de care nu depinde nicio viață :).
   Nici eu nu citesc noaptea, pentru că da, și eu prefer să dorm, dar erau vremuri când citeam doar noaptea, în vremurile îndepărtate când aveam program de după-amiază la școală, ceea ce-mi ocupa cam toată ziua.
   Mulțumesc pentru comentariu și pentru urări! An nou fericit și cu multe bucurii îți urez și ție!

   Răspunde

   • alinapetruta
    ian. 05, 2018 @ 19:31:09

    Nici mie nu imi place toata matematica aia, toate teoriile alea … sunt o mare bataie de cap. Am incercar sa fac facultatea de contabilitate si m-am pierdut in spatiu, ca sa zic asa. :D Prin anul 2 sau 3 m-am mutat la Marketing. A fost mai simplu.
    Ia doar partea frumoasa si distractiva din matematica: adunarile si scaderile, înmulțirile si împărțirile (cateodata), plus desenele.

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: