Europa-n cărți #2 Februarie: Belgia – Memoriile lui Hadrian de Marguerite Yourcenar

 photo europe-in-books2_zpslozsldvx.png


Căutând autori belgieni, am dat de Georges Simenon, autorul seriei cu detectivul Maigret, de Amélie Nothomb, despre care aveam impresia că-i franțuzoaică și de la care am citit acum vreo doi ani Catilinarele, și de Marguerite Yourcenar cu Memoriile lui Hadrian, carte de care mai auzisem și care se afla de mai multă vreme în wishlist-ul meu, motiv pentru care am și ales-o.

 photo memoriile-lui-hadrian_belgia_zpsvgyjpc5w.pngMemoriile lui Hadrian este un roman istoric sub forma unor memorii sau a unei autobiografii povestite de împăratul roman Hadrian nepotului său adoptiv și unul dintre urmașii săi la conducerea Imperiului Roman, Marcus Aurelius.

Naratorul este împătarul Hadrian la bătrânețe, suferind de boala ce îi va aduce sfârșitul. Sunt rememorate pe scurt copilăria și adolescența sa, însă mare parte a cărții se concentrează asupra vremurilor în care Traian, predecesorul său, se afla la conducere și, desigur,

asupra anilor în care el însuși a fost împărat.

Nu m-am documentat foarte mult pe acesată temă, însă din ce am citit romanul lui Marguerite Yourcenar pare a respecta firul istoriei, îmbinând relatări ale evenimentelor istorice cu trăirile și gândurile împăratului, dând astfel o perspectivă nouă istoriei și umanizându-l totodată. La început, înainte de a-și povesti memoriile, Hadrian, măcinat de boală, regretă toate plăcerile de care acum nu mai poate avea parte, printre care vânătoarea, călătirul și chiar simplul fapt de a putea sta culcat fără a avea dureri. În relatările sale, pe lângă politică și evenimentele rămase în istorie, discută și o mulțime de alte subiecte ce l-au interesat într-o mai mică sau mai mare măsură de-a lungul vieții, de la arte (muzică, sculptură, arhitectură, pictură) până la astrologie, filozofie și religie.

Cu toate că din punct de vedere al numărului de pagini (aproximativ 250) nu este o carte lungă, conținutul ei este unul destul de dens, de stufos, motiv pentru care este o lectură greoaie. Nu există o acțiune propriu-zisă, totul este mai degrabă o înșiruire de gânduri, amintiri și impresii. Pe de o parte mi s-a părut o carte extrem de interesantă și de bogată în tot felul de informații și scrisă extrem de frumos și de atent – scrierea lui Marguerite Yourcenar mi-a părut aproape poezie. Pe de altă parte însă, tonul a fost destul de monoton iar lectura, așa cum am spus, destul de greoaie cât să am nevoie să mă forțez un pic să reușesc s-o termin.

Pentru cititori de romane istorice ori pasionați de istoria Imperiului Roman cred că această carte face o recomandare foarte bună, dar pentru cei ce nu citesc astfel de lucruri cred că e posibil să fie un pic cam mult, așa că o recomand doar pentru cicitori curajoși.

Mulțumesc pentru carte Libris, librărie online unde găsiți și alte biografii, memorii, jurnale precum și multe beletristici sau orice alte genuri. photo 1_zpsnmpcvxam.png

Să întemeiezi biblioteci este încă un fel de a construi grânare publice în care să se depună rezerve în vederea vreunei ierni a spiritului pe care, în ciuda voinței mele, o întrezăresc, după anumite semne, apropiindu-se.(pg. 110)

Întins pe puntea unei corăbii în largul Mării Egee, priveam linia oscilație a catargului ce se deplasa printre stele, de la ochiul roșu al Taurului la lacrima Pleiadelor, de la Pegas la Lebădă: răspundeam cât puteam mai bine întrebărilor naive și grave ale tânărului care contempla împreună cu mine același cer.(pg. 129)

Orice durere prelungită este o insultă la adresa uitării omenești.(pg. 179)

Photobucket

2 comentarii (+add yours?)

 1. gabriela_romanceofpages
  mart. 01, 2017 @ 10:02:43

  Foarte frumoasa coperta cărții. Pare interesant subiectul romanului. Nu prea am citit carti de autori belgieni. Mult success pe mai departe cu acest challenge.

  Răspunde

  • Sayuki
   mart. 01, 2017 @ 10:07:32

   Într-adevăr, coperta arată foarte bine, dar întreaga carte arată foarte frumos, dacă ai ocazia s-o vezi în format fizic :)
   Mulțumesc frumos!
   Spor la citit :)

   Răspunde

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: