Recenzie: Percy Jackson și Olimpienii #1 – Hoțul Fulgerului de Rick Riordan

 photo br4_zps3fv6zdgw.png

Titlu original: The Lightning Thief Editura: Arthur Format: paperback, 180x 130 mm Anul ediției: 2016 Anul primei publicări: 2005 Număr pagini: 340 Comandă la: Libris

Titlu original: The Lightning Thief
Editura: Arthur
Format: paperback, 180x 130 mm
Anul ediției: 2016
Anul primei publicări: 2005
Număr pagini: 340
Comandă la: Libris


    Seria Percy Jackson este una dintre acele (multe) serii/cărți foarte populare pe care voiam să le citesc de foarte multă vreme. Din fericire m-am hotărât în sfârșit, la final de 2016, să îi dau o șansă primului volum, Hoțul Fulgerului, și, asemenea seriei Harry Potter, mi-a plăcut foarte mult și îmi pare tare rău că n-am citit-o în copilărie, căci cu siguranță aș fi adorat-o.

Acțiunea are ca fundal legendele zeilor greci, cu toate poveștile pe care le știm de prin Legendele Olimpului, însă toate acestea sunt aduse în prezent, când Olimpul se află la etajul 600 al Empire State Building iar porțile împărăției lui Hades, Tărâmul Morților, se află la adresa unui studio de înregistrări din Los Angeles.

În mod normal sunt destul de reticentă cu astfel de lucruri, căci mi se pare că legendele nu mai au același farmec dacă le aduci în prezent, însă Rick Riordan a făcut o treabă foarte bună. Mi-a plăcut mult și ce a făcut cu zeii, transformându-i în personaje care, în funcție de context, variază între a fi perfect umane și a fi acei giganți de neatins.

Percy Jackson este aparent un puști de clasa a 6-a cu probleme, care se confruntă cu dislexia și deficitul de atenție, însă aflăm destul de repede că acestea se datorează faptului că el este în realitate un semizeu.
Acțiunea începe încă din primele pagini și continuă la fel de intens pe tot parcursul cărții, abia lăsându-ți timp să respiri. În fiecare capitol Percy și prietenii săi au de înfruntat diferiți monștrii și de iesit din diferite situații periculoase în misiunea lor de a-l găsi pe cel ce a furat fulgerul lui Zeus.
Din pricina faptului că este așa de plină de acțiune, accentul nu se pune foarte mult pe personaje, acesta fiind, din punctul meu de vedere, singurul minus al cărții. Cu toate că există o oarece dezvoltare a lor și a relațiilor dintre ele, mi-ar fi plăcut să văd mai mult din trăirile personajelor, să mă apropii mai mult de ele.

Recomand cu drag oricui îi plac cărțile pentru copii/adolescenți, indiferent de vârstă.


Mulțumesc pentru carte Libris, librărie online unde găsiți și alte titluri din colecția Cărțile de aur ale copilăriei (care, apropo, are un format adorabil: pătrățos, cu colțurile paginilor rotunjite și coperțile interioare aurii), precum și multe alte cărți pentru copii sau orice alte genuri.

Photobucket

2 comentarii (+add yours?)

  1. Trackback: Cărți pentru copii pe care le-am citit și adorat | Sayuki's blog
  2. Trackback: 12 serii de cărţi asemănătoare cu Harry Potter - Cărţi care contează

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: