Șoareci și oameni de John Steinbeck

oameni-si-soareci
Șoareci și oameni” a fost, pentru mine, unul dintre acei clasici pe care îți dorești să-i citești de-un car de vreme, dar cărora pare că niciodată nu le vine rândul. Găsindu-mă însă într-o perioadă în care timpul liber pare obiect de lux, o carte așa de scurtă precum aceasta a fost numai bună.

Una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Steinbeck, „Șoareci și oameni” își are acțiunea în timpul marii crize economice și îi urmărește pe George Milton și Lennie Small, care se îndreaptă spre o fermă în apropiere de Soledad, California, unde urmează să fie angajați. În mod ironic, Lennie e un bărbat cu o statură masivă, având însă capacități mentale reduse și depinzând astfel de Lennie, prietenul său.

Deși pentru mulți poate nu-i tocmai o comparație care să stârnească interesul pentru acestă carte, nuvela lui Steinbeck mi-a amintit foarte mult de un roman autohton, și anume Ion al lui Rebreanu. Aș spune chiar că o consider ca fiind o mai scurtă variantă americană a celui din urmă, atât ca temă cât și din punct de vedere al construcției. Natura liniștită din deschidere, echivalentul drumului domol spre Pripas, aceeași natură, același mal de râu, de data asta agitat, fremătând, în finalul cărții, precum drumul prăfuit ce aleargă afară din satul lui Ion, zbuciumat de evenimentele petrecute. Aceeași dorință de îmbogățire, de pâmânt, transpusă din glasul pământului în visul american.

Este o poveste dură, șocantă, care vorbește despre singărătate și vise sfărmate, iluzorii. George și Lennie visează să strângă suficienți bani pentru ca într-o zi să-și poată cumpăra propria bucată de pământ, unde să aibă o casă și să muncească pentru ei înșiși, să aibă grădină și animale. Lennie îi cerea adesea lui George să-i povestească despre cum o să fie atunci, acest motiv repetându-se parcă obsesiv pe tot parcursul nuvelei.
Finalul e unul revelator, care sfarmă orice iluzie și aduce în prim-plan o dură realitate.

Pot spune că mi-a plăcut cartea și că o recomand, nu neapărat pentru statutul, atât a sa cât și a autorului, de clasic ”obligatoriu”, cât datorită faptului că zugrăvește în cuvinte realitatea dură a unei importante și suficient de îndelungate perioade istorice, marea criză economică, din punctul de vedere al unor oameni de rând aflați în căutarea visului american.

Puteți comanda cartea la Libris, unde găsiți și o gamă largă de alte beletristici, dar și alte genuri, toate cu transport gratuit :).

Photobucket

2 comentarii (+add yours?)

  1. AMary
    iun. 01, 2016 @ 10:54:53

    Hei tocmai am descoperit blogul si imi place mult! Am citit si eu cartea. Frumoasa recenzie.

    Răspunde

  2. Trackback: O primăvară livrească. | Sayuki's blog

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: