O mie nouăsute optzeci și patru de George Orwell

o-mie-noua-sute-optzeci-si-patru-top-10_1_fullsize


Războiul este pace
Libertatea este sclavie
Ignoranța este putere

Ultimul și cel mai cunoscut roman satiră al lui George Orwell, alături de „Ferma animalelor”,„O mie nouăsute optzeci și patru” e demult o lectură ce nu mai are nevoie de introducere. Distopie în toată puterea cuvântului, romanul a avut o puternică influență, introducând noi termeni în vorbire, precum noulimbă/nouvorbă (newspeak), dublugândit (doublethink) sau, cel mai adesea întâlnit, Fratele cel Mare (Big Brother).

Într-o societate londoneză controlată și supravegheată în deplinătate de „partid”, în care Poliția Gândirii îți poate intra oricând în casă, iar afișele cu Fratele cel Mare sunt răspândite peste tot, personajul nostru, Winston Smith, conștientizează putreziciunea regimului. Cu speranța de a-și salva nu doar sufletul, ci și mintea de la a fi strivite de autoritatea partidului, cu spirit revoluționar, se aruncă în brațele unei revoluții ale cărei șanse de izbândă par încă de la început minuscule în contrast cu forța nimicitoare a Fratelui cel Mare.

Am cuvinte și exprimare prea sărace pentru a realiza o recenzie pe măsura cărții. Orwell desenează o lume distopică care șochează, trezind revolta în cititor. Propaganda e pretutindeni; afișele cu mesajul „Fratele cel Mare e cu ochii pe tine”, care în original („Big Brother is watching you”) au un dublu sens mult mai evident: Fratele cel Mare te ocrotește, are grijă de tine, pe de altă parte ești monitorizat și studiat cu atenție zi și noapte. Cartea abundă de idei marcante, însă cel mai mult am fost impresionată de final, care a fost desăvârșit.
Consider „O mie nouăsute optzeci și patru” ca fiind cu siguranță o carte nu ar trebui să lipsească de pe lista niciunui cititor, indiferent de gusturile sale livrești.

Mulţumesc pentru carte Libris, librărie online unde puteţi găsi o multime de alte cărţi online, în română sau engleză, cu transport gratuit :).

Photobucket

3 comentarii (+add yours?)

 1. Jessie
  sept. 02, 2015 @ 12:09:39

  Acum cateva saptamani am citit-o si eu, dar n-am nici cea mai mica idee cand ii voi putea scrie o recenzie multumitoare. Eu o consider una dintre cele mai triste carti citite de mine, te demoralizeaza intr-un fel sau altul, iti demonstreaza ca unele lucruri sunt peste puterile tale si nu ai cum sa le schimbi/ sa te impotrivesti. Chiar este un must-read pentru oricine. :)

  Răspunde

  • Sayuki
   sept. 02, 2015 @ 13:12:51

   Eu aș numi-o mai degrabă dură decât demoralizatoare. Ne aruncă în față o posibilă viitoare realitate, ca un avertisment. Ar trebui să ne deșteptăm și să luptăm să n-ajungem acolo. Cred că încă mai există speranță :).

   Răspunde

 2. Trackback: O vară livrească. | Sayuki's blog

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: