Recenzie~ Jurnalul Annei Frank

978-973-50-3283-8Jurnalul Annei Frank este o carte despre război şi suferinţă, o carte care cred că ar trebui să fie lectură obligatorie peste tot în lume.

Anne Frank, împreună cu familia ei şi alţi câţiva evrei, sunt nevoiţi să se ascundă în timpul celui de-al doilea război mondial în „Anexă”, unde îşi petrec următorii doi ani în mod clandestin. În tot acest timp, micuţa Anne îi destăinuie prietenei sale Kitty, care nu este altcineva decât însuşi jurnalul pe care îl primise la ultima aniversare, toate evenimentele din Anexă, trăirile ei interioare, frământările, temerile, gândurile. „Hârtia este răbdătoare” spune Anne, iar Kitty se dovedeşte o adevărată prietenă, asigurându-i Annei nemurirea, împlinindu-i visul, povestindu-ne acum nouă toate secretele lor. Deşi la început însemnările fetei nu sunt foarte profunde, ea evoluează mult pe parcursul celor doi ani în care scrie, în final devenind foarte matură pentru cei 15 ani ai ei.

Vocea micuţei Anne este încă vie, ecoul ei reverberând peste ani, ca o puternică declaraţie împotriva războiului. Cel mai greu mi-a fost să realizez în totalitate autenticitatea poveştii, însă postfaţa a spart în întregime ‘bula’ crăpată a iluziei de ficţiune. E o carte emoţionantă şi dură în acelaţi timp care te face să te întrebi de ce totuşi războaiele mai există şi în afara cărţilor de istorie sau ficţiune? de ce mai există încă o imagine eroică, glorificată a războiului? Kitty spune o poveste reală despre suferinţele îndurate atât de evrei cât şi de populaţia ţărilor ocupate de germani, despre haos, teamă şi speranţă, scrisă de o adolescentă care, în mijlocul tuturor acestor orori şi nedreptăţi încă mai are curajul şi puterea să-şi păstreze buna dispoziţie, să se îndrăgoastească şi să viseze.

Aş putea să-ţi povestesc ore în şir despre mizeria provocată de război, dar asta nu face altceva decât să mă deprime şi mai tare. Nu ne rămâne decât să aşteptăm cât de poate de calmi sfârşitul acestei ananghii. Evreii aşteaptă, creştinii aşteaptă, toată planeta aşteaptă, iar mulţi nu-şi aşteaptă decât moartea.

O, da, nu vreau să fi trăit degeaba, precum cei mai mulţi oameni. Vreau să fiu utilă sau plăcută celor care trăiesc în preajma mea şi care totuşi nu mă cunosc, vreau să continui să trăiesc, chiar şi după ce am murit!

Mulţumesc pentru şansa de a citi cartea Libris, librărie online unde puteţi găsi o multime de alte cărţi online, în română sau engleză, cu transport gratuit :).

Photobucket

6 comentarii (+add yours?)

  1. restless_heart
    apr. 11, 2014 @ 23:55:24

    A fost extraordinară! M-a marcat serios această carte și mă bucur că am citit-o! :)
    Foarte frumoasă recenzia, Sayuki!

    Răspunde

  2. Georgiana
    apr. 13, 2014 @ 11:32:41

    Am citit si eu cartea, e foarte impresionanta. Si eu cred ca ar trebui sa fie lectura obligatorie peste tot. Ne-ar invata mai multe decat lecturile obligatorii de acum.

    Răspunde

  3. Crisa
    apr. 13, 2014 @ 12:47:09

    de multa vreme imi doresc sa citesc aceasta carte, cred ca este o adevarata comoara pentru istorie si literatura

    Răspunde

  4. BuburuzaBia
    apr. 17, 2014 @ 01:07:20

    Anne Frank scria cu o maturitate de invidiat, pe cand ea era doar o copila. E fascinant ce poate face frica de moarte dintr-un suflet atat de tanar. Eu iti sugerez sa mai cauti o carte pe aceasta tema: „Am trait atat de putin” de Eva Heyman. Fata aceasta a locuit ceva mai aproape de noi, in Oradea, mai exact. Pe atunci, Oradea apartinea oricum Ungariei… dar tot e mai aproape. :)

    Răspunde

  5. Adelina Tomescu
    feb. 18, 2015 @ 11:15:09

    Tocmai ma pregatesc si eu sa citesc aceasta carte. Abia astept sa vad ce impresie imi va lasa! Te astept cu drag si pe blogul meu!

    Răspunde

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: