Recenzie~ …Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee

coperta1
Profundă dar simplă, simplă şi totuşi profundă, ‘…Să ucizi o pasăre cântătoare’ este o carte despre rasism, incapacitatea justiţiei de a lăsa deoparte pejudecăţile şi a apăra un negru în faţa unui alb, despre educaţie, copilărie şi inocenţă, abordând astfel multiple teme, împletite într-un limbaj simplu, într-o poveste din timpul crizei economice, în ţinutul Maycomb, Alabama. E povestea copilăriei lui Scout şi a fratelui ei, narată chiar din perspectiva fetiţei, mergând de la obişnuitele boroboaţe copilăreşti spre o existenţă mai profundă, mai matură, deşi acţiunea durează doar 3 ani, iar la final Scout nu e mai mare de 9 ani.

Romanul se imparte în două mari părţi, ambele construite în jurul a câte un subiect ce le-a stârnit atenţia şi curiozitatea şi le-a marcat într-un anume fel copilăria protagoniştilor, subiecte care se îmbină însă în finalul care conţine, poate, toată esenţa poveştii, a moralei.

Prima ‘mare problemă’ marcantă a copilăriei lui Scout, Jem, fratele ei, şi Dill, prietenul lor, a fost Bau Radley, adică Bau-Baul, vecinul care nu iese niciodată din casă şi despre care se spun tot felul de poveşti ciudate şi înspăimântătoare. Aţâţaţi de curiozitatea copilărească, deşi vacanţele de vară sunt pline cu scene amuzante în care cei trei fug speriaţi de la casa cu pricina, ceva îi atrage mereu înapoi, în pofida fricii, să-l zgândărească pe Bau să iasă ‘din bârlog’ şi să le satisfacă interesul.
În a doua parte, copii se lasă fascinaţi de procesul în care Atticus, tatăl lor, ca avocat, trebuie să susţină un negru acuzat de un alb. Urmăresc vrăjiţi mărturiile, întrebările, pledoariile, revoltându-se împotriva legilor nescrise ale Sudului, conform cărora negrii sunt mereu nedreptăţiţi, iar nevinovăţia lor neluată în calcul, punându-şi speranţele în eroul lor, tatăl lor, Atticus.

– Aş prefera să tragi în cutii de conserve în curtea din dos. […] e păcat să ucizi o pasăre cântătoare.
Era prima dată când îl auzeam pe Atticus spunând că e păcat să faci ceva, de aceea am întrebat-o pe domnişoara Maudie ce voise să spună.
– Taică-tău are dreptate. Păsările cântătoare nu fac altceva decât să cânte, spre desfătoarea noastră. Ele nu strică grădinile oamenilor, nu-şi fac cuibul în lanurile de porumb, în schimb îşi pun tot sufletul cântând pentru noi. De asta e păcat să ucizi o pasăre cântătoare.

M-a impresionat tare mesajul transmis, atât în carte cât şi-n titlu, de a nu distruge inocenţa, nevinovăţia, frumuseţea, indiferent în ce forme le întălnim. Pe de altă parte, sunt plină de admiraţie pentru personajul lui Atticus, care îşi tratează copii ca pe mici adulţi, îi apără, îi ocroteşte, dar nu încearcă să le ascundă realitatea, să îi limiteze ori să le stăvilească curiozitatea.

Bine zicea Atticus: nu-l poţi înţelege pe altul dacă nu-ţi pui papucii lui şi nu umbli cu ei. La drept vorbind, era destul să stai şi pe veranda casei Radley.

Aş mai avea atâtea de spus despre romanul lui Harper Lee, dar deja mă lungesc cam mult şi nu vreau să risc să plictisesc sau, mai rău, să dezvălui prea mult din carte. ‘…Să ucizi o pasăre cântătoare’ îşi merită cu siguranţă locul în literatura clasică şi cred că este un must-read pentru oricine.

Photobucket

16 comentarii (+add yours?)

 1. pustoaicaciteste
  feb. 04, 2014 @ 16:18:43

  De la tine aflu numai carti frumoase!

  Răspunde

 2. krisszu95shinny
  feb. 05, 2014 @ 18:39:22

  eu sunt off topic acum pentru că am decis să renunţ la blog motiv pentru care vreau să iti urez succes în continuare, cât mai multe articole frumoase şi vreau să iti multumesc pentru tot cu drag krisszu.

  Răspunde

  • Sayuki
   feb. 06, 2014 @ 22:42:16

   Oh, ţi-am citit ieri postul..păcat:( Sper că te vei întoarce, o să ne găseşti tot aici:) Şi merci că te-ai gândit să treci şi pe aici înainte să pleci, e drăguţ:)

   Răspunde

 3. Radu Ștefan
  feb. 18, 2014 @ 03:12:22

  O lectură bună pentru orice fan al cărților! :) Nici filmul nu trebuie ratat!

  Răspunde

 4. Trackback: Leapșă cu și despre cărți | Radu Ștefan prezintă: Blogu' cu de toate
 5. dark_eyes
  mart. 30, 2014 @ 17:49:20

  Una dintre cartile mele favorite! Am iubit fiecare pagina si as reciti-o oricand. E frumos mai ales felul in care iti aminteste de copilarie.
  Foarte frumoasa recenzia! Ma bucur mult ca ti-a placut :)

  Răspunde

 6. Trackback: Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee – La clubul de lectură “Să povestim despre-o carte” | bibliodevafiliala3
 7. Iulia Maria
  iul. 01, 2014 @ 12:50:51

  Foarte frumos gândești și e trist că la orele de română și, implicit, la BAC gândirea liberă vă este inhibată de comentariile acelea stupide pe care se așteaptă toată lumea să le știți pe de rost… Sunt sigură că, dacă ți s-ar fi permis, ai fi reușit să faci un comentariu de mii de ori mai reușit decât orice banalitate din cărțile acelea care vi s-au băgat pe gât…

  P.S.: Ți-am descoperit blogul azi, întâmplător, și m-ai cucerit. Ai un stil foarte drăguț care m-a acaparat de la primele rânduri. Sunt așa fericită când găsesc tineri atât de pasionați de literatură și cărți! Îmi amintești de mine când eram adolescentă. :)

  Răspunde

  • Sayuki
   iul. 02, 2014 @ 14:53:31

   Mulţumesc frumos:)
   Asta e situaţia, nu prea avem ce face cu comentariile alea, dar măcar am avut noroc de o profă de nota 10 care, pe lângă faptul că ne-a lăsat să ne culegem noi ideile pentru comentarii şi să le facem fiecare după nivelul lui, fără să ne impună ea cuvintele pe care să le tocim, ne-a mai şi făcut să le învăţăm la şcoală. Practic, acasă doar le-am mai repetat, nu mi-am pierdut timpul să le mai învăţ:)

   Răspunde

 8. Soricelul Cenusiu
  aug. 25, 2014 @ 13:29:37

  Una dintre cărțile mele de suflet. Aș reciti-o de sute de ori, personajele sunt minunate, la fel ca și povestea în sine.
  P.S.:Și pe mine m-a impresionat Atticus, și sunt de aceeași părere cu tine în ceea ce privește atitudinea lui față de copii.

  Răspunde

 9. dragdelectura
  iun. 13, 2016 @ 15:15:21

  Foarte faina cartea! Am citit-o in engleza si pot spune ca m-a surprins rafinamentul vocabularului micutei Scout. Nu stiu in ce masura traducere in romana reflecta acest lucru ;-)

  Răspunde

 10. alinapetruta
  mart. 14, 2017 @ 14:38:22

  Foarte frumos!
  Eu am vazut doar filmul. Nu stiam, pana acum, ca este si carte.
  L-am adaugat in lista mea cu carti de citit.
  Multumesc de recomandare.

  Răspunde

 11. Diana G. Daddario
  apr. 15, 2017 @ 11:51:20

  Foarte frumoasă recenzie! :)
  Aveam nevoie de ea ca să îmi clarific anumite idei ,căci tocmai am terminat romanul.
  E o carte unică şi pe care mă bucur că am citit-o î acest moment al vieții.
  Da,e un must read.

  Răspunde

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: