Recenzie~ Madame Bovary de Gustave Flaubert

MadameBovary6-pic Unul dintre marii scriitori francezi, Gustave Flaubert scrie, în mult controversatul său roman Madame Bovary, despre decăderea morală, a femeii şi a omului în general.

Deşi romanul se deschide cu descrierea copilăriei şi tinereţii lui Charles Bovary, nu trece mult până acesta îi cedează rolul de protagonist Emmei, care devine doamna Bovary prin căsătorie. Frumoasă, visătoare, chiar naivă, plictisită de existenţa şi căsătoria sa monotonă, Emma visează la poveşti de dragoste ca cele întâlnite doar în cărţi, şi astfel începe decăderea sa, de la priviri şi plimbări pe furiş, ajungând ca în final să se deplaseze într-un echilibru precar pe un adevărat păienjeniş de minciuni, trădări şi josnicii.

„Înainte de căsătorie, credea că iubeşte; dar cum fericirea ce ar fi trebuit să rezulte din această dragoste nu venea, însemna că s-a înşelat, gândea ea. Şi Emma încerca să afle ce se înţelege exact în viaţă prin cuvintele fericire, pasiune sau beţia simţurilor, care îi păruseră atât de frumoase în cărţi.”

Emma este femeia veşnic nefericită, capricioasă, cu un soţ iubitor dar pe care nu-l apreciază şi care o plictiseşte.

Madame Bovary este o carte frumoasă, ce merită citită, ca orice roman clasic, dar faţă de care eu cred că totuţi se deosebeşte prin atmosfera sa, ce poate nu este pe placul oricui – personal, văd o aură mohorâtă, tristă, chiar tragică, plutind în jurul cărţii, aură ce, deşi mi-a plăcut cartea, nu prea mă îmbia spre lectură.
Multumesc pentru ocazia de a citi cartea Libris, librărie online unde puteţi găsi o multime de alte cărţi online, în română sau engleză, cu transport gratuit :).

Photobucket

9 comentarii (+add yours?)

 1. TheoRyaMarya
  dec. 03, 2013 @ 20:15:07

  Parerea mea e ca aceasta carte nu poate fi citita oricand – ma refer ca e greu sa o accepti dupa o zi buna, cand ai o perspectiva optimista si e dificil si intr-o zi in care te ineci in cate probleme ai…dar, in orice caz, este o carte clasica buna.

  Răspunde

 2. Amaya
  dec. 04, 2013 @ 19:16:09

  Noul design e adorabil, da blogusorului o atmosfera de Craciun….
  Si legat de carte-are un final fericit?

  Răspunde

  • Sayuki
   dec. 04, 2013 @ 19:23:30

   Merci frumos:) Desi nu e chiar nou, il folosesc la fiecare Craciun de 3 ani incoace:))
   Finalul..hm…nu vreau sa dau spoilere daaar….nu, nu-i tocmai unul vesel…Dar cam era de asteptat, un final fericit ar fi fost prea in discordanta cu restul cartii.

   Răspunde

 3. Ana Irina
  dec. 11, 2013 @ 12:26:25

  Este de apreciat totusi la Emma faptul ca doreste sa schimbe ceva intr-o existenta comuna. Adica, incearca sa-l faca pe sotul sau sa fie altceva decat un simplu doctor dintr-un sat, avand pentru el ambitii de a deveni celebru. Ea incearca sa gaseasca ceva ce s-o motiveze de faptsa mearga mai departe, sa scape dintr-o existenta monotona pe care nu o poate accepta. De unde se vede ca refugiul intr-o lume a viselor nu e suficient pentru a merge mai departe cu o existenta nesatisfacatoare.

  Răspunde

 4. Tonya
  dec. 14, 2013 @ 22:04:06

  Buna Sayuki, vreau sa te invit la un concurs pe blogul meu :D : http://frozeninbooks.wordpress.com/2013/12/14/concurs-sub-aceeasi-stea/

  Foarte draguta recenzia, si diriginta mi-a recomandat cartea asta, sper sa am timp sa o citesc in vacanta :D

  Răspunde

 5. Trackback: Nou în bibliotecă…(27) | Sayuki's blog
 6. Soricelul Cenusiu
  aug. 25, 2014 @ 13:13:14

  Într-adevăr este o carte foarte bună, care mi-a plăcut mult și mie. În privința atmosferei, nu mi s-a părut a fi una exagerat de mohorâtă, cu toate că finalul dă o notă aparte romanului; dar presupun că fiecare dezvoltă propriile sentimente față de cartea pe care o citește, iar ea apare ușor diferit în viziunea fiecăruia, în funcție de personalitate.

  Răspunde

 7. Trackback: 50+ cărţi de citi într-o viaţă

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: