Recenzie~ Daca as ramane de Gayle Forman

Cum ar fi dacă aş rămâne? Cum m-aş simţi dacă m-aş trezi fiind orfană? Să nu mai simt niciodată mirosul pipei tatei? Să nu mai stau niciodată lângă mama, vorbind încet în vreme ce ne ocupăm de vase? Să nu-i mai citesc niciodată lui Teddy un capitol din Harry Potter? Să stau fără ei?

Nu sunt sigură că aceasta este o lume căreia îi mai aparţin. Nu sunt sigură că vreau să mă trezesc.

Dacă aş rămâne este o carte care vorbeşte despre fragilitatea vieţii, despre cum în momentul acesta totul este bine şi duci o viaţă fericită, iar în secunda următoare totul poate fi distrus pentru totdeauna…

Mia, protagonista, este o tânără violoncelistă de 17 ani. Într-o zi de iarnă, pe când Oregonul era acoperit de un strat subţire de zăpadă iar Mia şi familia ei se bucurau de o zi libera la şcoală şi la serviciu, soarta acestora ia o întorsatură dramatică după ce maşina în care se aflau este facută zob de un tir. Iar această întâmplare este cu atât mai şocantă şi mai neaşteptată deoarece se petrece chiar în primele pagini, autoarea introducându-ne direct în mijlocul acţiunii. Şi nici macar faptul ca ştiam despre accident din descrierea cărţii nu a reuţit să atenueze surpriza. Descrierea sentimentelor Miei, nedumerirea, apoi spaima şi durerea pe care le simte, sunt cele ce adaugă farmec lecturii, determinându-te să trăieşti alături de ea, să simţi ceea ce simte şi ea atunci când se trezeşte pe marginea drumului, fără nici o zgârietură…sau cel puţin asta crezând înainte să-i vadă pe medici încercând să-i menţină adevăratul trup în viaţă.

De-a lungul povestirii facem cunoştinţă şi cu alte personaje, persoane importante din viaţa Miei, fie prin amintirile ei, fie prin vizitele pe care i le fac acesteia la spital. Deşi foarte diferite unele de altele, toate personajele sunt plăcute şi au farmecul lor. Însă cel mai mult i-am îndrăgit pe Adam, prietenul Miei, şi pe mama acesteia, care a purtat cizme punk în ziua nunţii.

În timp ce citeam şi chiar şi acum îmi vine în minte aceeaşi întrebare de pe copertă Ce ai face daca ar trebui să alegi? Dacă ai fi în locul Miei şi ar trebui să te decizi între a pleca împreună cu familia ta sau a rămâne alături de restul persoanelor pe care le iubeşti? Tu ce ai face? Pare simplu, dar este într-adevăr aşa? Dacă as rămâne este o carte ce mi-a placut foarte mult şi pe care o recomand tuturor, chiar şi iubitorilor de acţiune, deşi cartea se bazează mai mult pe trăiri. Pe mine m-a pus pe ganduri şi mi-a reamintit ceea ce obişnuim să uităm sau pur şi simplu să ignorăm şi anume cât de fragili suntem…

Photobucket

2 comentarii (+add yours?)

 1. Dee
  mart. 31, 2012 @ 23:08:17

  Am citit si eu anul trecut cartea.
  Mi’a placut, e draguta :D

  Răspunde

 2. Mia
  apr. 06, 2012 @ 12:01:10

  :))Am acelasi nume ca si protagonista, deci trebuie sa citesc Daca as ramane :))

  Răspunde

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: