La o ceasca de mitologie #2 Legenda Contelui Dracula

Asa cum am promis, azi postez despre Dracula. Despre adevarul din spatele legendei.

Dracula – asa cum este perceput astazi – constituie rezultatul interferentei unor fapte istorice reale, intrate in legenda, legate de domnia lui Vlad Tepes – Dracula, al consemnarilor unor cronicari ai vremii, cu intentia de a-l pune pe marele voievod intr-o lumina nefavorabila, amplificate in secolele urmatoare prin asocierea cu personajul romanului de fictiune „Dracula”, aparut in Anglia, in 1897, avandu-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker.

Legatura care se face intre personajul din romanul lui Bram Stoker si domnitorul Vlad Tepes-Dracula este sugerata chiar de catre autor, care consemneaza: ”… a fost intr-adevar acel voievod Dracula care si-a dobandit numele impotrivindu-se turcilor peste marele fluviu chiar de la frontiera cu Turcia”. Bram Stoker crede ca acesta nu a fost un om obisnuit „caci de-a lungul secolelor s-a vorbit de el ca de cel mai iscusit, cel mai viclean dar si cel mai viteaz dintre fiii tarii de dincolo de padure, spiritul lui ager si vointa lui de fier au intrat cu el in mormant si lupta si acum”. Aici autorul face legatura cu credinta legata de strigoi, a caror existenta, imaginata de credintele populare, nu se sfarseste odata cu generatia din care provine: „Ne-mortii (adica strigoii, vampirii) sufera de blestemul nemuririi, spune Bram Stoker, trec dintr-o epoca in alta inmultindu-si victimele, sporind relele lumii …”.

Personajele din romanul „Dracula” sunt rezultatul fanteziei autorului, dar faptele contelui Dracula si sfarsitul acestuia au la baza credintele populare legate de existenta unor forte ale raului: vampiri sau strigoi. In credintele mai multor popoare vampiri sunt oamenii morti care in virtutea unei pedepse sau a unui blestem din timpul vietii, isi parasesc noaptea mormantul si ratacesc printre oamenii vii care dorm si le sug sangele – singura lor hrana. Tot vampir este considerat si liliacul, un animal care ziua traieste in pestera iar noaptea iese si le suge sangele oamenilor.* In America centrala si in America de Sud vampirii sunt o specie de lilieci mari care se hranesc cu sangele pasarilor si mamiferelor surprinse in somn. In celebra sa lucrare Odisseea, poetul antic Homer, identifica liliacul cu sufletele mortilor.

Asa cum este interpretat astazi, Dracula apare in persoana voievodului Tarii Romanesti, Vlad Tepes, sub al carui chip este reprezentat in numeroase reclame comerciale. In aceasta ipostaza nu mai este privit ca o adevarata personalitate istorica, ci ca un vampir asa cum este cunoscut, de catre turistii occidentali, din romanul lui Bram Stoker si din numeroasele filme care au fost turnate in Vest, incepand din anul 1922.
Astfel, in timp ce portretul domnitorului roman sugereaza un simt al dreptatii pe care l-a transpus in viata, cu mijloace de o cruzime deosebita, judecate dupa normele epocii contemporane, dar tipice epocii in care a trait, imaginea transpusa pe ecran ne reda un Dracula cu o figura de o cruzime ce nu mai are de-a face cu spiritul de dreptate. Aceasta imagine, fantezista si infioratoare, este pe gustul turistului plecat in cautarea senzationalului si care, odata ajuns in Romania, a asociat si castelul Bran (care prin infatisarea si amplasarea sa degaja un aer de mister) cu locurile pe unde a bantuit imaginarul Dracula.


Termenul de Dracula este derivat din romanescul – Drăculea – fiul lui Dracul, tatal sau avand acest titlu datorita decoratiei, primita de la regele Ungariei, care infatisa un dragon (cuvantul drac avand doua sensuri: dragon si diavol). Sasii se foloseau de sensul de diavol al cuvântului drac pentru a umbri reputația voievodului.

Sursa de aici si aici

Deci, dupa cum am aflat, legatura dintre Vlad Tepes, Castelul Bran si Dracula nu e decat o chestie comerciala, sa vina turistu’ la noi. Si, de asemenea, ideea ca voievodul ar fi vampir a venit cu cateva secole dupa moartea acestuia: el a trait in secolul 15, cartea a aparut la sfarsit de secol 19. Imi pare rau ca va distrug visele (inclusiv pe ale mele), dar nu sunt si nu au fost vampiri in Romanica noastra. Acum chiar nu mai avem nimic intereant; doar o chestie comerciala, bleah…

Photobucket

Reclame

3 comentarii (+add yours?)

 1. DORICE
  dec. 09, 2011 @ 09:55:46

  Din câte ştiu eu, Vlad Ţepeş suferea de o boală ereditară numită porfirie, pentru care la acea vreme singurul tratament cunoscut era administrarea orală de sânge de porc.
  Am aflat asta şi altele dintr-un documentar pe Discovey World! :)))

  Răspunde

 2. Dee
  ian. 15, 2012 @ 00:15:44

  Nu m-am gandit pana acum care-i defapt faza cu contele Dracula. Si proabil ca sunt o gramada ca mine care sunt multumiti sa stie doar ceva cum ca Vlad Tepes ar fi fost vampir…

  Răspunde

Lasă-mi o părere :) Comentariul tău va fi vizibil după aprobare.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: